Beni arayın

E-mail

E-Posta Aboneliği

Filofix hakkındaki gelişmeler
e-posta adresinize gelsin
Kaydet

2012’de 21 bin 500 treyler satıldı, 2013’de yüzde 10 büyüme bekliyor


16 üyesiyle 5 bin kişiden fazla kişiye istihdam sağlayan sektörü buluşturan Treyler Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Recep Serin 2012 yılını değerlendirdi ve 2013’e yönelik hedefleri sıraladı.

2012 yılında yaklaşık 13 bin adetlik toplam satışla 1 milyar liralık bir hacim elde edildiğini ve bu sayıların sektörün önemini gözler önüne serdiğini açıklayan Serin, 2011 yılının rekorla kapatıldığını, ancak 2012’de global bir düşüşün olduğunu da ifade etti: “2013 tahminleri büyümeyi gösteriyor. Türkiye treyler pazarı 2011 yılında sizin de bildiğiniz gibi rekor kırmıştır. 2012 yılında yaklaşık yüzde 15’lik daralmayla pazarı 21 bin 500 adetle kapattık. 2013 yılında ise yüzde 10 büyümeyle pazarın 23 bin 500 seviyesine çıkacağını ön görüyoruz.”

Treder üyelerinin toplam pazarın yüzde 60’ını oluşturduğunu, satışların yüzde 70 kadarının yurtiçine yönelik olduğunu belirten Recep Serin, “En çok payı yüzde 39’la tenteli grubu alıyor. Arkasından yüzde 15’le damper tanker geliyor. Türkiye’nin treyler ihracatı 186 milyon dolar oldu, 2013 beklentimiz ise 250 milyon dolar” dedi.

Treyler envanteri

Recep Serin, yurtdışına gerek test gerekse tanıtım amaçlı yollanan treylerlere takılan D geçici plakanın süresinin bir yıla çıkmasının büyük kolaylık olduğunu da açıkladı: “Almanya teslimi treyleri oradan getirirken üstünde yükle getirip hem treylerin maliyetini düşürmüş hem de haksız rekabet yapıyorlardı. Bunu engelledik, tedbir alındı. Bu sektörümüz için önemli konuların başında geliyordu.”

Sanayi Bakanlığında görüş alışverişi sonucunda ‘5 Dingilli Araçlar Mevzuatı’nın rafa kaldırıldığını belirten Serin, muayene istasyonlarıyla ilgili olarak da ‘Kusurlar Tablosu’nu Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hazırladıklarını söyledi: “Bakanlığın bizden istemiş olduğu bir envanter vardı. Türkiye’deki bütün treyler üreticilerini iletişim bilgileri, yetkili isimleriyle Sanayi Bakanlığına sunduk. Bunların yanı sıra yine Sanayi Bakanlığıyla yaptığımız çalışma sonucu silobaslarda CE işareti zorunlu oldu.”

Türkiye Sigortacılar Birliği

Kasko değer listesinden aracın modeline, cinsine, tipine göre değerinin bulunabileceğini, ancak treylerlerin adının hiçbir şekilde geçmediğine değinen Serin, Türkiye Sigortacılar Birliği ile görüştüklerini, “Güzel bir toplantı yaptık. Treyleri anlattık, o listede treylerin de geçmesi gerektiğini anlattık. Umarım treyleri de kasko değer listesine sokacağız ve tam bir araç kapsamasına girmiş olacak” açıkladı ve bunun özellikle bankaların kredi vermesi gibi konularda yararlı olacağını bildirdi.

Yoğun geçen dönem

Serin, Ulaştırma Bakanlığında kurulan ADR Genel Müdürlüğü ile görüştüklerini, bozulabilir gıdaların frigofik soğutmalı araçlarda taşınmasıyla ilgili ekonomik kayıpların giderilmesi için çalışma yaptıklarını da belirterek treylerde hurda teşvikinin olmasının gerekliliğini vurguladı. Serin, en önemli konu olarak gördüğü plakalara vergi konusunda ise, “Bildiğiniz gibi 6 ayda bir alınan motorlu taşıt vergisi var. Treylerde motor olmadığı için treyler plakasından herhangi bir alınan vergi bandrol veya taşıt vergisi gibi hiçbir şey yok. Treyler plakasının sahibine hiçbir yükü hiçbir sorumluluğu yok. Bu çok önemli gerçekten. Çünkü biz sahtecilikle çok uğraşıyoruz. Plakaların araçtan araca gezmesi, el değiştirmesi gibi konularda treyler plakalarına da aynı motorlu araçlarda olduğu gibi çok cüzi de olsa 6 ayda bir bandrol taşıt vergisi alınmasını istiyoruz” dedi. Serin, bir yılda üretilenden çok plaka satışı olduğunu, bunun denetimle engellenebileceğini, Maliye Bakanlığının alanına da giren bu konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti: “Netice aldık, kontroller başladı. İthal edilen aracın üstünde yük varsa, ikinci eldir. İkinci elin de ithalatı yasak, plaka alamıyor.”

Pazarın yüzde 60’ı

Recep Serin, sorulan bir soru üzerine, 16 Treder üyesinin pazar payının yüzde 60 olduğunu, toplam 150 üretici bulunduğunu, Treder üyeleri dışında kalan üretimlerin büyük çoğunluğunun merdiven altı olduğunu iddia etti. Serin, standart belirlenmesi gerektiğini, çalışmaların bu çerçevede sürdürüleceğini açıkladı.

Kaynak: tasimadunyasi.com